عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد و ph.d علوم تغذيه، شايع‌ترين مشكل سالمندان را بيماري يبوست ذكر و به سالمندان توصيه كرد: نوشيدن مايعات و مصرف ميوه‌جات به صورت خام يا پخته را افزايش دهند.

دكتر حسن مظفري  تاكيد كرد: با عنايت به تغييرات جسمي دوران سالمندي كه زمينه‌ساز بسياري از مشكلات تغذيه‌اي است، سالمندان بايست هميشه توصيه‌هاي بهداشتي را در روند تغذيه‌اي خود به ياد داشته باشند.

وي كاهش ظرفيت اندام‌ها و نسوج بدن به خصوص در دستگاه گوارش را از تغييرات دوره سالمندي ذكر كرد و گفت:‌ در اين دوران كاهش كارآيي دستگاه گوارش، كاهش هضم و جذب غذا و اختلالات خاصي مثل يبوست و بعضاً ساير بيماري‌هاي دستگاه گوارشي، بيشتر نمود پيدا مي‌كند.دكتر مظفري وجود بيماري‌هاي مزمن كه نياز به محدوديت غذايي‌ دارد، كاهش اشتها،‌ تغيير در احساس بويايي، ‌چشايي و بينايي،‌ ايجاد مشكلات دهان و دندان، كاهش ترشحات و بزاق دهان، ‌كاهش تحرك بدني‌، و بروز تداخل دارو و غذا را از مشكلاتي عنوان كرد كه روند تغذيه‌اي را در اين دوره از زندگي تحت تاثير قرار مي‌دهد.

وي با اشاره به اين كه يك سري عوامل اجتماعي و رواني نيز در دوران سالمندي تغذيه شخص را تحت تاثير قرار مي‌دهد، گفت: بعضاً سالمندان به دليل از دست دادن اطرافيان، دچار ‌احساس تنهايي و افسردگي مي‌‌شوند و تمايل‌شان به سفره غذا كاهش مي‌يابد و گاهي نيز به دنبال شكل‌گيري انزوا طلبي و گوشه‌گيري، علاقه اين افراد به پخت غذا كاهش مي‌يابد.

اين ph.d علوم تغذيه لزوم استفاده از چاشني در غذاي افراد سالمند، ‌غذاي خوش رنگ و تزيين شده را جهت افزايش اشتهاي اين افراد يادآور شد و توصيه كرد: سالمندان ‌بايست با كاهش حجم وعده‌هاي غذايي، تعدا اين وعده‌ها را به 6 وعده غذايي در طول روز افزايش دهند.وي استفاده از غذاهاي سهل الهضم،‌ اجتناب از مصرف مواد غذايي سرخ شده، تغذيه در محيط آرام و بدون استرس،‌ مصرف مكمل‌هاي غذايي همچون ويتامين B12، ‌اسيد فوليك ‌و آهن را از جمله موارد قابل توجه در اين دوران عنوان كرد.

عضو هيات علمي داشگاه علوم پزشكي يزد در ادامه يكي از مشكلات شايع در دوره سالمندي را بيماري يبوست مزمن دانست و اذعان داشت: اين مشكل در اثر عدم تحرك و استفاده از برخي داروها بروز مي‌كند، لذا توصيه مي‌شود به منظور رفع اين مشكل سالمندان از مصرف ميوه و سبزيجات تازه و خام غافل نشوند و همچنين مصرف ميوه‌هاي كمپوت شده و نان‌هاي سبوس‌دار، ‌نوشيدن آب به ميزان كافي، ‌مصرف معمول داروهاي ملين و مسهل (ادرار آور)، خشكبار نظير آلو و انجيز، ‌افزايش فعاليت بدني روزانه و استراحت به حد كافي را در برنامه زندگي خود قرار دهند.

دكتر مظفري به بروز مشكل پوكي استخوان در اين دوره از زندگي تاكيد كرد و گفت: با توجه به اين كه در دوره سالمندي تراكم استخوان‌ها كاهش مي‌يابد و استخوان‌ها مستعد شكنندگي خواهد شد، توصيه مي‌شود افراد از ماده غذاي شير به عنوان مهمترين منبع تامين كلسيم بدن در سبد غذايي خود استفاده نمايند.

وي يادآور شد: بعضا افراد در دروه سالمندي با بيماري عدم تحمل لاكتوز مواجه مي‌شوند و نمي‌تواند از شير استفاده كنند، لذا پيشنهاد مي‌شود اين گونه افراد از فرآورده‌هاي لبني مثل ماست،‌ دوغ و يا پنيرهاي كم چرب بهره گيرند.

اين متخصص تغذيه در ادامه مشكل كم خوابي را از ديگر مشكلات سالمندان عنوان و يادآور شد: ‌نوشيدن يك ليوان شير قبل از خواب و ‌كاهش مواد كافئين‌دار و محرك سيستم اعصاب قبل از خواب مي‌تواند اختلال خواب را كاهش دهد. وي اجتناب از مصرف مواد غذايي پرچرب، ‌سرخ شده و سبزيجاتي مثل كلم و برخي حبوبات كه موجب نفخ شكم مي‌شود، را از نكات مهم و قابل توجه در اين دوران بر شمرد.

دكتر مظفري در پايان توصيه كرد: مصرف تخم مرغ نبايد در اين دوران بيش از 3 عدد در هفته تجاوز كند و علاوه بر آن مصرف تخم مرغ آب‌پز بجاي نيمرو جهت افراد با افزايش كلسترول توصيه مي‌شود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا